Schrijf zelf je levensverhaal in 8 stappen
Door Edwin Gitsels/Biografiebureau Dit is je leven - 20/05/2021
Denk je erover na om je levensverhaal op te gaan schrijven? Wat een fantastisch plan! Niet alleen is het heerlijk om mee bezig te zijn, het is ook goed voor je mentale en fysieke gezondheid, zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Maar hoe pak je het aan? Om je op weg te helpen heb ik een e-book geschreven: Schrijf je levensverhaal in 8 stappen.
Het schrijven van je autobiografie gaat je veel meer opleveren dan je nu misschien beseft en verwacht.
• Inzicht – Je levensverhaal brengt orde aan in je herinneringen, waardoor je beter doordringt tot de betekenis en de zin van wat je hebt beleefd en geleefd. Wat Steve Jobs ‘connecting the dots’ noemde: je gaat de samenhang van je keuzes en je ervaringen zien.
• Trots – Je bent vervuld van trots op wat je in je leven bereikt hebt. Nu je je ontwikkeling stap voor stap kunt volgen in je levensverhaal, zie je dat je heel ver bent gekomen, dat je veel van je dromen hebt kunnen realiseren door er keihard voor en aan te werken.
• Rust – Je bent eindelijk verlost van dat zeurende gevoel van “waar moet ik beginnen?” Je hebt het resultaat daadwerkelijk in handen: je eigen autobiografie!
• Inspiratie – Je verhaal staat nu op papier zodat de strijd die je hebt geleverd, de moeilijkheden die je hebt overwonnen, de veerkracht die je hebt getoond anderen kan inspireren om de dingen waar zij tegenaan lopen aan te kunnen.
• Waardering – Je wordt overspoeld met enthousiaste en empathische reacties van je lezers die geraakt zijn door je verhaal. Doordat je je kwetsbaar hebt opgesteld heb je ieders aandacht en sympathie gewonnen.
• Duurzaamheid – Voor je ligt het tastbare bewijs: jouw levensverhaal zal straks in de boekenkast van iedereen die jou lief is staan, zodat je tot in lengte van dagen tegen ze kunt blijven spreken.
NOG 6 REDENEN OM JE LEVENSVERHAAL TE SCHRIJVEN
• Dankbaarheid – Door het werken aan je autobiografie realiseer je je nu eens te meer hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn. Wat een rijk leven je hebt geleefd.
• Verdieping – Nu je naasten jouw levensverhaal hebben gelezen, verdiepen de gesprekken die je met hen hebt zich enorm. Ze stellen vragen over wat ze hebben gelezen en voor je het weet heb je het over de wezenlijke dingen van het leven.
• Onsterfelijkheid – Je hebt jezelf onsterfelijk gemaakt doordat er nu een boek is waarin nauwkeurig beschreven staat wie je was, wat je hebt gedaan en beleefd en waar je altijd voor gestaan hebt.
• Bewustwording – Door het herbeleven van je levensloop heb je de verbanden leren inzien van alles wat er gebeurd is. En daarmee ben je weer wat dichter bij het geheim van het bestaan gekomen en heb je zin gekregen om er nieuwe hoofdstukken aan toe te voegen, zoveel mogelijk. Je leeft nu bewuster omdat je beseft dat elke dag deel uitmaakt van het Grote Verhaal.
• Verlichting – Je hebt door het proces van het vastleggen van je levensverhaal leren inzien dat het beeld wat je voor jezelf voor waar had aangenomen, ook heel anders bekeken kan worden. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je een zwaar leven hebt gehad, dat is al je dagen donker gaan kleuren. Nu je herinneringen zijn bijgesteld, nu je hebt herontdekt dat er ook heel veel moois en leuks is geweest, is je leven lichter geworden.
• Plezier – Je werkt een paar maanden aan een ontzettend leuk project, waar je veel voldoening van krijgt en waarin je je hele leven nogmaals de revue laat passeren.
SCHRIJVERS LEVEN TWEE KEER
De Amerikaanse schrijfster Natalie Goldberg zei: ‘Schrijvers leven in feite twee keer. Ze leiden hun gewone leven, kleden zich ’s ochtends aan, doen boodschappen, steken de straat over. Maar zij hebben nog een deel dat alles voor de tweede keer meemaakt. Het deel dat gaat zitten om het leven nog een keer te beschouwen en te onderzoeken.’
Ik kan me heel goed voorstellen dat het nu nog ondoenlijk veel werk lijkt om je levensverhaal te schrijven. Een heel boek schrijven, waar moet ik beginnen? Hoeveel tijd kost het wel niet? Waar haal ik die tijd vandaan? Hoe houd ik het vol? Wat als ik me van alles niet meer kan herinneren? Wat doe ik met de moeilijke periodes, kan ik dat niet gewoon overslaan? Kan ik überhaupt wel schrijven?
LEVENSVERHALEN VOOR TELEVISIEPROGRAMMA’S
Daarom heb ik dit e-book geschreven, dat als een kapmes werkt dat je door de ogenschijnlijk ondoordringbare jungle van keuzes helpt. Zo creëer je een pad waarover je rechtstreeks op je doel af kan lopen: je levensverhaal in een boek. Sinds 1996 maak ik levensverhalen voor televisieprogramma’s. Eerst was dat De Show van je Leven, gepresenteerd door Astrid Joosten. Daarvoor deed ik onderzoek naar de levensverhalen van o.a. Boudewijn de Groot, Jos Brink en Sylvia de Leur.
In 1999 kwam daar Wintertijd bij, met Harry de Winter. In dit programma vertelden we de levensverhalen van bekende mensen aan de hand van de muziek waar ze in bepaalde levensfases veel naar luisterden. ‘De soundtrack van het leven’ noemden we dat. In de loop der jaren heb ik zo’n 160 levens bestudeerd en bewerkt voor televisie. Onder hen waren Linda de Mol, André van Duin, Youp van ’t Hek, Paul Witteman, Matthijs van Nieuwkerk en Ilse de Lange.
In 2015 schreef ik samen met Nicole Buch mijn eerste biografie in boekvorm, over televisiemaker en ondernemer Menno Buch. En in 2017 startte ik mijn biografiebureau Dit is je leven. Daarmee help ik mensen die niet beroemd zijn met het vastleggen van hun verhaal. Daarnaast heb ik stapels boeken gelezen over de geschiedenis, de psychologie en de kunst van het schrijven van (auto)biografieën.
Al deze kennis en ervaring heb ik in dit e-book gestopt. Met de door mijzelf ontwikkelde BIOSTART© methode, die bestaat uit 8 overzichtelijke stappen, kun je jouw droomwens realiseren. Jouw levensverhaal in een boek! Je kunt het e-book hier gratis downloaden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!